lopende projecten


Download
27 september 2017 Inventarisatie Ketelhuis KVL – Broedseizoen 2017
Na een teleurstellende inventarisatie in 2016 was het nu extra spannend. Er zijn nog steeds volop bouwactiviteiten in het gebied maar er zijn ook al huizen bewoond en hier en daar zijn de eerste tuintjes verschenen. Wat betekent dit voor de kasten in de toren van het ketelhuis?
2017 Inventarisatie Ketelhuis.docx
Microsoft Word document 577.3 KB

Download
3 November 2016 Inventarisatie Ketelhuis – Broedseizoen 2016 Jan Op ’t Hoog, Peter van de Heuvel en Hannie Nilsen
Inventarisatie Ketelhuis 2016.pdf
Adobe Acrobat document 775.3 KB

September 2016

Nieuwe woonruimte voor de huiszwaluw

Eind november zijn er twee huiszwaluwtillen geplaatst in ons werkgebied: één in een nieuwbouwwijk in Berkel-Enschot, de tweede in het Moergestels Broek, een natuurgebied van Staatsbosbeheer. 

Download
Nieuwe woonruimte voor de huiszwaluw.pdf
Adobe Acrobat document 482.5 KB

Van het hele project is een fotoverslag gemaakt.  

Ook zie je hier een filmpje met uitleg over het hoe en waarom.


April 2014

Gierzwaluwkasten in Udenhout

 

In de eerste maanden van 2013 had ik een project gedaan waar we een 150-tal kasten verspreid hadden voor o.a. kool- en pimpelmees, spechten, mussen en boomklevers. Tijdens dit project ontstond er al het idee om ook nog kasten te gaan hangen voor gierzwaluwen. Samen met Hannie Nilsen van de gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk zijn we gaan kijken wat geschikte locaties waren. We kwamen uit op een viertal locaties te weten, het kruisgebouw, de brandweertoren, de Peppel en het oude gemeentehuis.

Ik heb toen contact gezocht met de gemeente voor subsidie, vooral omdat ik wist dat de gierzwaluw de ambasadeurssoort is van de gemeente en er dus extra geld zou zijn voor beschermingsprojecten. 

Het duurde even voordat de subsidie rond was en we aan de slag konden.

Wat wel een voordeel was, was het feit dat de gebouwen eigendom waren van de gemeente en zij dus ook de toestemming geregeld hebben. Helaas viel het oude gemeentehuis af omdat dit een monument bleek te zijn.

 

September 2013

Na de zomervakantie zijn we begonnen met het opmeten van de kastlocaties zodat Gerard van der Kaa, ook van de gierzwaluwwerkgroep, hier mooie kasten voor kon maken. Deze kasten, zo’n 9 stuks, zijn in de wintermaanden getimmerd en geschilderd. Ook zijn er nog 21 kasten gekocht . Deze zijn gemaakt van eternit (vezelcement) wat zorgt voor een duurzame kast.

 

April 2014

Eindelijk was het zover.

Met een hoogwerker zijn de 30 kasten gehangen op drie verschillende locaties die ervoor zorgen dat er 35 nestlocaties bij zijn gekomen. We hadden fantastisch weer en de kasten werden m.b.v. een hoogwerker professioneel opgehangen.

 

Als laatste komt er nog een geluidsinstallatie in de brandweertoren om m.b.v. lokgeluiden de gierzwaluw te attenderen op de nieuwe mogelijkheden.

Al met al een geslaagd project waar ik met veel plezier naar terug kijk.

 

En nu maar hopen dat de gierzwaluwen snel hun weg vinden naar deze nieuwe nestlocaties.


Augustus 2013

 

Beste vrijwilligers,
Met een mooie avond is de inventarisatie van de gierzwaluw 2013 afgesloten. Na een omstuimig weekend met flinke hoosbuien en onweer zijn de meeste zoekers verdwenen. Geen voedsel en geen beschutting tegen het weer, dan wordt het een makkelijke keuze om te vertrekken. Gebeurt dit halfweg het seizoen, komen ze meestal wel terug maar zo op het einde zien we dat de meeste zoekers wegblijven. Dat betekent ook dat er vrijwel geen gierzwaluwen rondgieren, en dat maakt het zoeken een stuk moeilijker.
Toch vonden we maandag 3 nieuwe invlieglocaties en vanavond nog eens drie, waarmee het totaal aantal gevonden broedplaatsen op 105 komt, 50 % meer dan vorig jaar. (Dinsdag werd afgelast vanwege het regenachtige weer) Een mooi resultaat waar we trots op kunnen zijn.
 
We willen dan ook alle vrijwilligers van harte bedanken voor hun hulp. Uiteraard zullen alle gegevens verwerkt worden in stippenkaarten (voor SOVON) en op google maps. Daarnaast zullen we weer een verslag maken zodat er niet voor niets geteld is.
Het mooiste resultaat van de tellingen zien we, denk ik, in het pand Postelstraat 1. Bij de renovatie van het dak kon er dankzij onze inventarisatie rekening gehouden worden met de gierzwaluwnesten en dit jaar broedt de gierzwaluw weer onder het dak met ongeveer even veel paartjes als in 2012.
 
Namens Gerard en mij allemaal hartelijk dank, zonder jullie was er geen inventarisatie geweest. Dit jaar niet mee kunnen doen? Wie weet, misschien volgend jaar. We houden jullie op de hoogte. Gierzwaluwmeldingen kunnen natuurlijk altijd aan ons doorgegeven worden.
 
Groetjes, hannie
 

Totaal overzicht

blok

2012 totaal

2013

bevestigd

2013 onbevestigd

2013 nieuw

2013 totaal

1

4

4

 

3

7

2

1

1

 

 

1

3

22

20

2

27

47

4

21

20

1

2

22

5

17

15

2

4

19

6

6

6

 

3

9

 

71

66

5

39

105

 
 

 


Mei 2013
Vandaag hebben we een kapotte kast bij de brandweertoren gerepareerd. Een lastige klus, maar dankzij Maurice van der Kaa ( en Gerard die een nieuwe kast gemaakt had) ging alles van een leien dakje. De kast was bewoond dus hopelijk waren we nog op tijd om dit seizoen toch een broedgeval te hebben.

 


April 2013

Peer Busink en Hannie Nilsen hebben de nestjes teruggeplaatst onder de dakpannen in de Postelstraat. Het was even puzzelen om de oude locatie zo goed mogelijk te benaderen, de panlatten en de dakpannen lagen iets anders maar men denkt tevreden te zijn met het resultaat. Vooral het feit dat de invliegopeningen onveranderd zijn gebleven is belangrijk. Precies op tijd, hier en daar wordt al gemeld dat de gierzwaluwen terug zijn in de kast.Het wordt spannend om te zien of de gierzwaluwen binnenkort de nesten weer weten te vinden, Meer lezen? Open dan de bijlage....

Download
Onder de pannen.pdf
Adobe Acrobat document 922.6 KB

Medio 2009 valt Oisterwijk de twijfelachtige eer te beurt een prijs in de wacht te slepen voor de lelijkste plek in Noord-Brabant: het KVL terrein, in Oisterwijk beter bekend als de oude leerfabriek. Een aantal gebouwen op dit terrein, waaronder het ketelhuis met de machinekamer, is rijksmonument. Het gewonnen bedrag zal gebruikt worden om de buitenkant van het ketelhuis te restaureren. De uiteindelijke bestemming van het gebouw is nog niet bekend. Wel is er een groep actief om het ketelhuis met de stoomketel erin voor het nageslacht te behouden.Wij als gierzwaluwwerkgroep zien in het gebouw, of beter gezegd in de toren ervan, ook wel mogelijkheden maar dan als toekomstige broedruimte voor de gierzwaluw. Lees meer.....

Download
Ketelhuis_leerfabriek.pdf
Adobe Acrobat document 4.7 MB