WAARNEMINGEN


Het observeren van vogels wordt door vele mensen beoefend. Het observeren, ook wel vogelspotten genoemd, wordt steeds vaker bedreven. Geduld, volharding en oog voor detail zijn eigenschappen die men moet bezitten of dient aan te leren. De vogels kunnen we door hun roep en zang herkennen. Een vogelgids en verrekijker kunnen daarbij helpen om de juiste soort te bepalen. 


Vogelzakgids
De nieuwe zakgids 'Vogels' van Peter Hayman is een handzaam boekje om mee te nemen. De uitgave kwam mede tot stand in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. 
Het boek bestaat uit 320 bladzijden die verdeeld zijn over 19 categorieën, zoals roofvogels, rallen, steltlopers, uilen, lijsters enz. Onder deze categorieën vallen een flink aantal vogelsoorten die vaak een aparte bladzijde toegewezen hebben gekregen. 

Handzaam, smal boekje waarin alle Europese broedvogels, zo'n 430 soorten, zijn beschreven en afgebeeld. De illustraties tonen de vogels in vlucht en in rust, in zomer- en winterkleed en in het verenkleed van zowel de jonge als volwassen exemplaren. D.m.v. pictogrammen is aangegeven waar en wanneer de soort in Nederland kan worden waargenomen. Ook de in ons land zeldzame dwaalgasten en doortrekkers zijn opgenomen. Keurig uitgegeven, ingenaaid, waardoor het boekje goed openvalt. Bevat register op Nederlandse namen.

 

Digitale vogelgidsen

Tegenwoordig vind je diversen digitale uitvoeringen van vogelgidsen. Je kunt ze downloaden vanuit de Google playstore of de Iapp store. Meestal zijn ze gratis.

 

Verrekijker

Vogels hebben een veel scherpere blik dan mensen. Dit leidt er toe dat we vogels met het blote oog alleen kunnen observeren d.m.v.een verrekijker. Deze zijn er in vele soorten en kwaliteiten met ieder hun eigen prijsklasse. De meest gebruikte kijker is een 8 x 40 kijker (vanaf € 100,- tot € 2245,-). Wend je tot een erkende dealer.

 

 

Kleding

Om goed te kunnen vogelen heb je geen bijzondere outfit nodig. Toch moet je wel met een paar zaken rekening houden. Vogels zien heel goed kleuren. Draag daarom geen felgekleurde kleding. Met name rood, oranje en geel worden heel goed waargenomen. Draag dus donkere kleding, of… speciale camouflagekleding