Er bestaan veel typen steenuilkasten. Je hebt er sierlijke modellen tussen en modellen die niet lijken. De steenuil maakt het niet uit als er maar van enkele basisprincipes wordt uitgegaan. Altijd moet worden uitgegaan van een pijpmodel. Gebruik voor een nestkast restanten van ongeverfd hout of multiplex van 10/12 mm dikte. Ongeschikt zijn betonplex en twee-zijdig geverft hout, omdat die geen vocht opnemen. Vocht is een groot probleem in nestkasten. Maak daarom de nestkast zoveel mogelijk vochtdoorlatend; vooral vocht dat vrijkomt aan de binnenzijde (waaronder condens) moet snel in het hout kunnen wegtrekken om het veren pak van de uilen te sparen. Beits de kast daarom alleen aan de buitenkant. Maak gerust aan de bovenzijde van beide zijpanelen een uitsparing voor luchtcirculatie.
Deze eenvoudige nestkast is een houten doos met drie afdelingen. In het achterste deel wordt gebroed. Het middelste deel is de toeloopgang naar de nestholte. Het voorste deel is het balkon. Hoe je de kast moet hangen vind je hier.
Stone heeft een nieuwe kast ontworpen. Directe aanleiding was dat men in toenemende mate signalen kreeg over predatie door steenmarters. Doordat er een extra dwarsschotje is geplaatst in het voorportaal moet de steenmarter bijkans zijn rug breken wil hij in de broedruimte komen. Belangrijk zijn de juiste afmetingen!
Voor de echt 'handige jongens' onder ons vind je hier de bouwtekening.
De nieuwste kasten van Brabants Landschap zijn voorzien van een derde tussenschot om een marter de toegang te beletten. Op plaatsen waar nog oude kasten hangen en waar we menen dat er marteractiviteit is, plaatsen we een zelfgemaakte marterkraag. Het is dan wel belangrijk dat de mazen niet te groot zijn en de directe omgeving (overhangende takken of andere objecten), van de stam verwijdert blijven.
Om verder succes te garanderen is het belangrijk de kast op de juiste plaats te hangen. Daar zijn een aantal regels voor.