WERKGROEPEN


De uilenwerkgroep is al tientallen jaren actief in Midden-Brabant. In de beginjaren is er veel aandacht gegeven aan de kerkuil. Iedereen kent nog ons gewaardeerde lid Gerard van der Kaa. Gerard is lang hèt gezicht geweest van de kerkuilenbescherming in Brabant. Naast voorlichting, begeleiding en het plaatsen van nestkasten heeft Gerard tientallen jaren jonge kerkuilen geringd. Dit en nog veel meer werd beloond met de Brabantse legpenning in brons. Deze penning wordt toegekend aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de natuurbescherming in Noord-Brabant. 

Toen Brabants Landschap voor de steen- en kerkuil een speciaal soortenproject ging opzetten om deze uilensoorten een betere bescherming te geven is vanaf 2003 begonnen met het oprichten van een werkgroep voor de steenuil.


De zwaluwwerkgroep houdt zich o.a. bezig met de huiszwaluw. Huiszwaluwnesten worden elk jaar geteld in het werkgebied. Het tellen gebeurt in de zomermaanden op tijden dat de zwaluwen jongen hebben en af- en aan vliegen met voedsel. Je kiest er een mooie dag voor uit en fietst dan langs de adressen. Meestal zijn dat dezelfde lokaties maar het kan wel eens verrassen dat ze op een heel andere plek zitten. Altijd weer leuk om te doen en iedereen kan het. Je hoeft er geen doorgewinterde vogelaar voor te zijn!

De gierzwaluw mag zich prijzen door een groepje enthousiaste vogelaars. De werkgroep werkt nauw samen met de vogelwerkgroep van het IVN-Oisterwijk. Al enkele jaren is men daar bezig om bescherming te bieden aan de gierzwaluw. Inventariseren en het hangen van nestkasten maakt dat Oisterwijk voor de gierzwaluw op de kaart gezet wordt. Men deinst er ook niet voor terug om grotere projecten uit te voeren.

Oeverzwaluwen zijn weinig kieskeurige vogels van open terreinen. Ook deze vogel krijgt de nodige aandacht van onze vogelwerkgroep. We deinzen er niet voor terug om een oeverwand te maken.


Werkgroep Landschapsbeheer is actief op het terrein van het knotten en het uitdunnen van bossen. De namen houtploeg en knotploeg stammen nog uit de tijd dat deze groep wilgen ging knotten. Dat is al zeker 35 jaar geleden, in de beginjaren van de vogelwerkgroep. In dat prille begin werden alleen maar wilgen geknot. De allereerste rij die werd behandeld was aan het Visserslaantje in Oisterwijk. Er staat daar nu nog enkel één knotboom overeind! Veel geknotte wilgen zijn later alsnog door eigenaren omgezaagd. Lees meer.....