Verslag roofvogels door Kees Kranenveld.
In 2024 is er wederom onderzoek gedaan naar het voorkomen van broedende roofvogels in een gebied in de omgeving van Drunen-Waalwijk-Sprang-Capelle-Waspik-Kaatsheuvel-Loon op Zand. Het controleren doet men in eerste instantie met verrekijker of telescoop maar later, bij de meeste nesten, met een camera op lange stok.
Verslag broedseizoen 2024 van Werkgroep Weidevogelbescherming Zuidoost-Brabant
Nat, zeer nat, zo kun je het voorjaar 2024 het best omschrijven. Dat de omstandigheden voor de
weidevogelbeschermers zwaar zou zijn, was al bekend voordat de eerste kievit was gearriveerd. Wat toen nog niet bekend was, dat de regen zou aanhouden tot eind
juni.
Broedvogels in Nederland in 2023.
Dit rapport vat de belangrijke ontwikkelingen in de Nederlandse broedvogelstand tot en met 2023 samen. Het is samengesteld op basis van gegevens uit de verschillende Sovon-broedvogelmeetnetten
Watervogels in Nederland in 2021/2022
In dit rapport van Sovon wordt over watervogel- en slaapplaatstellingen gerapporteerd die in Nederland werden uitgevoerd van juli 2021 tot en met juni 2022. Deze tellingen zijn onderdeel van het Meetnet Watervogels.
Roofvogelverslag 2023 LDD/HTH. Er is door IVN de Waerdman uit Waalwijk onderzoek gedaan naar het voorkomen van broedende roofvogels in een gebied in de omgeving van Drunen-Waalwijk-Sprang-Capelle-Waspik-Kaatsheuvel-Loon op Zand. Als onderdeel daarvan worden ook alle hoogspanningsmasten tussen Raamsdonksveer en Haarsteeg gecontroleerd, een afstand van ongeveer 19 km met 61 masten. Hierop werden dit jaar één broedende slechtvalk en twee broedende boomvalken aangetroffen.
Verslag van de inventarisatie van de broedvogels in het Noorderbos 2023.
De trend van de aantallen verschillende soorten broedvogels in de hele reeks broedvogelinventarisaties in het Noorderbos is met een gemiddelde van 43 stabiel, met een uitschieter naar 49 dit jaar. De totaalaantallen broedende vogels is stijgende.
Kortom: Een goed seizoen, een stabiele trend in de reeks en stijgende aantallen.
Verslag Broedvogels in Nederland in 2022
Een grote groep tellers, voornamelijk vrijwilligers, is in ons land betrokken bij broedvogelmonitoring. Dankzij hun inzet is het mogelijk om gefundeerde landelijke en regionale uitspraken te doen over het wel en wee van nagenoeg alle Nederlandse broedvogelsoorten.
Verslag Quirijnstokpark Broedseizoen 2023 vogelsenzo
Het vaststellen van de aantallen en de soorten vogels waarvoor het Quirijnstokpark geschikt is om te broeden, geschiedt aan de hand van het Broedvogel Monitoring Project (BMP) van Sovon. Tijdens elke van de 8 telronden in het broedseizoen, beginnende bij zonsopgang, worden alle gegevens van mogelijke broedvogels in de app Avimap ingevoerd.
Verslag broedseizoen 2022 van Werkgroep Weidevogelbescherming Zuidoost-Brabant
De resultaten van dit jaar laten een forse daling van 24 % zien van het aantal kieviten in ons gebied. In sommige gebieden bleven ze bijna helemaal weg.
Het rapport Broedvogels in Nederland in 2021. Dit rapport vat de belangrijke ontwikkelingen in de Nederlandse broedvogelstand tot en met 2021 samen.
Jaarverslag roofvogelonderzoek 2022 in Loonse en Drunense Duinen, Hooge Bank,
Baardwijkse Overlaat, Huis ter Heide, Elshoutse wielen en de polders ten noorden van
Elshout/Drunen/Waalwijk/Sprang-Capelle/Waspik
Broedresultaten van slechtvalken in Oost-en Midden-Brabant 2022
door Peter van Geneijgen
Het rapport Broedvogels in Nederland in 2020. Dit rapport vat de belangrijke ontwikkelingen in de Nederlandse broedvogelstand tot en met 2020 samen.
Verslag broedseizoen 2021 van Werkgroep Weidevogelbescherming Zuidoost-Brabant
De resultaten van dit jaar laten een kleine vermindering zien van het aantal gevonden nesten maar wel een hoger uitkomstpercentage. Per saldo is het verschil van de totaal uitgekomen eieren gering. Dit mag zeker in deze tijd geen slecht resultaat genoemd worden.
Verslag over het broedseizoen 2020 van werkgroep Weidevogelbescherming Zuidoost-Brabant.
De vereniging heeft ten doel de akker- en weidevogels in Zuidoost-Brabant te beschermen, vooral tijdens het broedseizoen, zowel de eieren als de jonge vogels.
Verslag broedvogels in Nederland 2019
Een grote groep tellers, vooral vrijwilligers, is in ons land betrokken bij broedvogelmonitoring. Dankzij hun inzet is het mogelijk om gefundeerde landelijke en regionale uitspraken te doen over het wel en wee van nagenoeg alle Nederlandse broedvogelsoorten.
Watervogels in Nederland 2018/2019
In dit rapport komen watervogel- en slaapplaatstellingen aan de orde die in Nederland werden uitgevoerd van juli 2018 tot en met juni 2019.
Verslag Grote gele kwikstaart 2017/2018.
Tot aan de eeuwwisseling broedde de van oorsprong beekbewonende Grote gele kwikstaart zeer incidenteel in Noord-Brabant. Vanaf 2000 nam het aantal plotseling toe. Sinds 2006 volgt Vogels in Brabant de soort op de voet. Een flink aantal vrijwilligers gaat in het voorjaar op pad om territoria van de grote gele kwik op te sporen. Daarnaast raadplegen wij gegevens van waarneming.nl en telmee.nl. Hierbij de resultaten van 2017 en 2018.
Watervogels in Nederland 2017/2018
Dit rapport kon alleen tot stand komen dankzij de geweldige inzet van een groot aantal mensen. Allereerst worden natuurlijk alle tellers bedankt die, veelal in hun vrije tijd, de tellingen hebben uitgevoerd en hun gegevens aan Sovon ter beschikking hebben gesteld. Allemaal heel hartelijk bedankt! Lees....
Een verslag van 15 jaar vogelen in het Noorderbos bij Tilburg.
door Ad Kolen
Watervogels in Nederland in 2016/2017
Sovon
Dit rapport bespreekt de resultaten van watervogeltellingen en slaapplaatstellingen van watervogels die in Nederland werden uitgevoerd van juli 2016 tot en met juni 2017.
De grote gele kwikstaart als broedvogel in 2016.
Tot aan de eeuwwisseling broedde de grote gele kwikstaart zeer sporadisch in Noord-Brabant. Vanaf 2000 nam het aantal plotseling toe. Sinds 2006 volgt Vogels in Brabant de soort op de voet. Een fors aantal vrijwilligers gaat in het voorjaar op pad om territoria van de grote gele kwik op te sporen. Daarnaast raadplegen wij gegevens van waarneming.nl. Voor u liggen de resultaten van 2016.
Verslag Werkgroep Weidevogelbescherming Zuidoost-Brabant.
Het weidevogelseizoen 2017 zit er weer op. Alle mensen die actief meegeholpen hebben om ook dit jaar weer onze vogels een betere kans te geven om tot een goed broedresultaat te komen, hartelijk dank voor geboden de inzet.
Jaarverslag Natuurmonumenten 2016.
Natuurmonumenten brengt mensen die van natuur houden bij elkaar. Samen beschermen we de natuur. En allemaal verwonderen we ons over de prachtige planten- en dierenwereld. Dat is de rode draad van ons jaarverslag 2016.
Broedvogelrapport 2015
Sovon
Dit rapport geeft een samenvatting van de broedvogelstand in Nederland tot en met 2015. Het is samengesteld op basis van gegevens uit de verschillende Sovon-broedvogelprojecten. Er is in 2015 door de, veelal vrijwillige, tellers weer een zee aan informatie bijeengebracht.
Klik op de foto om het rapport te openen!
Broedvogels in het Hengstven 2015.
De broedvogelbevolking van het Hengstven wordt gedomineerd door soorten van open, extensief gebruikte landschappen, zoals Patrijs, Kwartel en Veldleeuwerik. In de meer besloten gebiedsdelen met heggen en ruige slootkanten komen zijn soorten als Roodborsttapuit, Blauwborst, Grasmus en Spotvogel beeldbepalend.
Broedverslag 2016 van Werkgroep Weidevogelbescherming Zuidoost-Brabant.
De grote gele kwikstaart als broedvogel in Noord-Brabant in 2015.
Een prachtig resultaat voor de grote gele kwikstaarten in Noord-Brabant, met weer een flinke toename! We hebben de indruk dat dit wel eens de opmaat kan zijn voor een nieuw record in 2016. We krijgen namelijk veel waarnemingen binnen van territoriale grote gele kwikstaarten, waaronder een behoorlijk aantal broedgevallen.
Jaarverslag Natuurmonumenten 2015.
Natuurmonumenten is een beweging van mensen die samen opkomen voor de natuur in Nederland. Dat is ook de rode draad van het jaarverslag 2015.
Zo hebben ze bijvoorbeeld met duizenden natuurliefhebbers een nieuw bos aangeplant bij Utrecht. Op talrijke andere plekken denken en doen mensen actief mee om de natuur te beschermen en te beheren. Lees er alles over.
De grote gele kwikstaart als broedvogel in Noord-Brabant in 2014.
Sinds 2006 volgt de stichting Vogels in Brabant de soort op de voet. Een groot aantal vrijwilligers gaat in het voorjaar op pad om territoria van de grote gele kwik op te sporen. Dit artikel beschrijft de resultaten van 2014.
Resultaten van het Noord-Brabantse grote gele kwikken-onderzoek 2013.
De winter van 2013 kende wederom een felle koude- en sneeuwperiode, maar toch zijn onze grote gelen netjes de winter doorgekomen: het aantal territoria nam toe van 28 naar 32. Dat is gelukkig een
breuk met de dalende lijn van de voorgaande vier jaar. Ook in 2013 onderscheiden onze vogels zich weer van de Twentse en Achterhoekse vogels, maar dit keer in omgekeerde zin... Hoe dan? Je
leest erover in het bijgevoegde verslag.
Broedresultaten steenuil 2013
Groep Oisterwijk
Het broedseizoen is voorbij en het is dus tijd om u als kastenhouders te informeren over de stand van zaken. Tevens willen wij u bedanken voor u gastvrijheid en medewerking want zonder dat was het voor ons een stuk moeilijker geweest. Het was een spannend seizoen zoals u in deze nieuwbrief kunt lezen.
Namens de Steenuilenwerkgroep Oisterwijk, Frans van de Ven, Christien Hermsen, Bob Visser, Bert de Kort en Anita van Dooren
Jaarverslag Vrijwillige bescherming steenuil en kerkuil in Noord-Brabant 2012.
Het was opnieuw een goed uilenjaar, ondanks de soms extreme weersomstandigheden vroeg in het voorjaar. We mogen vaststellen dat de uilenbescherming een prima functionerende vorm van vrijwillige natuurbescherming is.
Resultaten van het Noord-Brabantse grote gele kwikken-onderzoek 2012.
Zoals te voorzien na de koudeperiode in februari 2012 is er wederom sprake van een afname van het aantal Brabantse territoria. Verder doet zich een gek verschijnsel voor, waarin onze en
Limburgse grote gelen zich onderscheiden van de Twentse en Achterhoekse vogels.
Auteur:
Janmartin Rahder
Resultaten van het Noord-Brabantse grote gele kwikken-onderzoek 2011.
Ook in 2011 is een weer lichte afname te zien.
Auteurs:
Arno Braam en Janmartin Rahder