vogeltrektellingen


De werkgroep doet elk jaar mee met de Nationale Vogeltrektelling. In Nederland coördineert Vogelbescherming deze Euro Birdwatch al meer dan 20 jaar, samen met de uitstekende website www.trektellen.nl. In Midden-Brabant vindt op meerdere locaties een regionale simultaan-tellingplaats:

 

VWG IVN Oisterwijk                                           Hildsven, Moergestel

Natuur en landschapsbeheer Boxtel             Banisveld, Oisterwijk/Boxtel

IVN Oirschot                                                       De Soeperdonken Brinksdijk

Natuurwerkgroep Liempde                             Vlagheide, Schijndel

VWG IVN Oisterwijk                                           Logtse Velden, centrale post

Vogelwerkgroep Midden-Brabant                   Jac.P Thijssetoren Haghorst


5 oktober 2019

  • Verslag Marlies de Kort

Al vele dagen had het geregend, maar gelukkig was het op 5 oktober droog.

De ochtendploeg Victor en Peter moesten echter door de modder ploeteren om er te komen, maar vanaf 7.30 kon de telling beginnen. Ieder uur werd Victor gebeld om alle tellingen door te geven.

In de middag kwamen Nico en Francis om hun af te lossen, maar Victor bleef ijverig alle waarnemingen noteren en optellen. In de loop van de dag kregen zij nog bezoek van diverse leden, Martien, Corina, Marcel, Marianne en ikzelf Marlies. Gelukkig kwam er in de middag nog een mager zonnetje tevoorschijn en toen werd er hoog in de lucht meteen een groep van 18 buizerds waargenomen , klaar om naar het zuiden te vertrekken.

Er werden dit jaar veel minder vinken gespot, maar 170, (vorig jaar honderden) terwijl de spreeuwen ruim in de meerderheid waren 676.

Om 16.00 werd de laatste waarneming doorgebeld en er kon wel gezegd worden, dat het een geslaagde dag was.

Download
Resultaat vogeltrektellingen MB.xls
Microsoft Excel werkblad 42.5 KB

Er is een gids die helpt om trekvogels te herkennen aan hun trekroep ( de geluiden zijn te beluisteren op de app Birdsound Europe) en vliegbeeld. Van de imposante kraanvogels tot aan de kleinste zangvogels en van de meest algemene ganzen tot en met zeldzame doortrekkers als roodkeelpieper of ortolaan. Te verkrijgen bij Sovon of KNNV. €32,95