werkgebied Berkel-Enschot / Moerenburg

Job van den Hoven woont in Berkel-Enschot en is zich gaan inzetten voor de bescherming van de steenuil, nadat ie 'bevlogen' werd door o.a. een vogelcursus. De steenuil heeft in Moerenburg, door een meerjarig herstelplan van het gebied, zijn herintroductie gedaan. Mede dankzij de werkgroep Natuurbehoud Moerenburg is dit gebeurd d.m.v. het aanleggen van houtwallen, aanplant van knotwilgen, hangen van kasten etc. In de wintermaanden is de werkgroep twee keer per maand actief in het gebied. Ik ben lid van de Knotwerkgroep Moerenburg, waarmee ik hoop de steenuil meer natuurlijke nest- broedplaatsen aan te bieden, waardoor het hangen van kasten misschien nog ooit eens overbodig blijkt.

 

Jan van Laarhoven is geboren tussen de steenuilen, daardoor heeft dit uiltje altijd zijn interesse gehouden, ook alle andere uilen hebben zijn belangstelling. Jan deelt graag zijn enthousiasme met andere uilengastgevers.

 

Najaar 2016 kastcontrole -schoonmaak in Moerenburg

De steenuilen in Moerenburg zijn dit najaar waargenomen door kasten te bezoeken. In vergelijking met vorig jaar hebben we meer activiteiten waargenomen tijdens onze ronde. Activiteiten als zichtwaarnemingen, aanwezigheid van uilen in de kast, slaapplaatsen of bezochte kasten etc. Van de 16 steenuilen kasten die we hebben bezocht zijn er maar liefst 9 actief in gebruik (16:9). Ondanks de minimale uitbreiding van nestkasten kan worden gezegd dat er dus meer kasten worden bezocht in vergelijking met het najaar van 2015, namelijk toen 16:5 met geen zichtwaarneming! Vandaag was het bewolkt en droog, 14 graden en windkracht drie. Dit heeft mogelijk invloed gehad op ons resultaat? In 2015 hebben we namelijk in een erg natte periode gecontroleerd! In het voorjaar van 2016 zijn er 2 broedgevallen met 7 jong in Moerenburg, in vergelijking tot een jaar eerder in 2015 met 3 broedgevallen en 13 jong. Je zou dus verwachten dat in dit najaar minder activiteiten zouden worden waargenomen dan het vorig jaar. Dit blijkt echter niet zo. Ik denk dat een betere dekking van steenuilen in Midden-Brabant mogelijk in ons gebied positieve resultaten laat zien doch er genoeg andere redenen zijn te bedenken.

December 2015

Even wat bijzonderheden uit het gebied Moerenburg.

De 16 steenuilen (13 juveniele uitgevlogen steenuiltjes)- en 3 kerkuilenkasten (1 bebroede kerkuilenkast met lege eieren en 1 dode kerkuil) in Moerenburg zijn door de mij en enkele leden van natuurbehoud Moerenburg de derde week van oktober allemaal bezocht. Sommige

zijn verhangen, opgelapt, schoongemaakt etc. We hebben er een gewoonte van gemaakt om eens per jaar in oktober dit samen te doen. Opvallend tijdens onze bezoeken was dat we veel kasten hadden die bezocht waren, veel braakballen.

Foto's van allerlei werkzaamheden rondom Moerenburg