excursie 2015


Excursies 20132014 | 2016 | 2017 | 2019


Zondag 17 mei 2015.

Excursie de Campina

Afspraak was start om 07:30u bij de spoorwegovergang aan de Posthoornseweg in Haaren. We waren met zevenen: Loek en Nico Hilgers, Roos Baxks, Peter Slingerland, Gerard van der Kaa, Fred Schulein en ondergetekende. Het was een heerlijke ochtend, half bewolkt met een licht briesje erbij. Wat zouden we deze ochtend allemaal te zien en te horen krijgen?

Meteen bij de parkeerplaats hoorden we al een fluiter. Natuurlijk moeten we soorten als zwartkop, vink, fitis, tjiftjaf, boomkruiper, grote bonte specht, merel, grasmus, boompieper, goudhaantje niet onvermeld laten, maar er zouden deze ochtend nog meer interessante soorten ons pad doorkruisen. We vertrokken vanaf Posthoorn richting de Huisvennen . Onderweg liet de wielewaal, koekoek en wulp hun roep horen. Op het Meeuwenven was weinig te zien. Daarna over demTienhovenweg en Belvertsebaan richting Balsvoort. In het topje van een eik zat een gekraagde roodstaart volop te zingen. Ook meerdere boomleeuwerikken, roodborsttapuiten, kneutjes en zwarte en groene specht doorkruisten ons pad. Een prachtige waarneming was twee boomvalken waarvan er een rustig op een

laaghangende tak van een eik op de uitkijk zat. Zowaar nog mooier de twee paartjes tapuiten op een zanderig stukje heide. Terug over de Belvertsebaan hoorden we in het nattere gedeelte een sprinkhaanzanger, bosrietzanger en enkele rietgorzen. Bij het Belvertsven werden we nog getrakteerd op een visdief, kleine karekiet, waterral en een paartje futen met jongen op de rug. Ik had deze leerzame ochtend niet willen missen.