excursie 2014

Zie ook: Excursies 20132015 | 2016 | 2017 | 2019

 

14 april 2014

Excursie de Brand

Het zou een prachtige zonnige dag worden. Dat viel achteraf tegen. Wel droog maar bewolkt en iets te koud. Introducés waren vandaag uitgenodigd om mee te lopen. We waren met 15 personen waar onder twee kleinkinderen van Kees. Jong geleerd is oud gedaan!

Start was bij het kapelletje op de Schoorstraat in Udenhout. Wiel was vandaag onze groepsleider. We vertrokken om half acht. Zanglijsters, boomkruipers, roodborsten en winterkoningen zongen op dat moment volop hun lentelied. Voor aanvang was op de Schoorstraat de nachtegaal al gehoord. We kwamen al snel in een bosgebied waar de middelste bonte specht zou moeten zitten. Wiel had zijn geluidsversterkertje bij om de vogel te lokken. Geen reactie. Ten minste niet op deze plaats. Een stuk verder lukte dat wel en heel even kregen we een tegenreactie te horen van een mibo. Verder door het bos richting rietvelden. Dat viel tegen... Jan dacht een locatie te weten van een blauwborst maar deze liet zich niet zien of horen. Wel ter plaatse een rietgors, een overvliegende buizerd en een waterral. Omdat het riet in het najaar is gemaaid hebben zich er drie paartjes kieviten gevestigd. Er vloog ook nog een boerenzwaluw over. Voor de meesten onder ons de eerste van dit jaar. Daarna richting Groenstraat gelopen en langs de nieuwe beek de Leie naar Udenhout. Hier troffen we een paartje roodborsttapuiten en enkele prachtig gekleurde putters. Na nog een grasmus te hebben gehoord kwamen we na drie uur weer bij het startpunt uit.

Vanwege het te koude weer en weinig zon was de meeste zang niet uitbundig deze dag. Leuke bijkomstigheid was dat Nico af en toe een interessant verhaaltje had over de flora in de Brand. Zo wees hij op het hier nog aanwezige veenmos en toonde hoeveel water dit plantje op zich kon nemen. Al met al een leerzame ochtend.9 mei 2014

Avondexcursie den Opslag

Op vrijdag 9 mei vond onder leiding van Peer Busink een excursie plaats in d’n Opslag ten noorden van het Wilhelminakanaal tussen Haghorst en Biest-Houtakker. Een prachtig gebied en een mooie gelegenheid om nader kennis te maken met de voor de grutto zo belangrijk biotoop.

Ondanks dat de weersvoorspelling somber gestemd was verzamelden zich toch veertien vogelaars om 19.00u op de afgesproken plaats nabij de kanoboerderij, waaronder 3 mensen van de Brabantse Milieufederatie. Dit omwille van de recreatiedruk en uitbreidingsplannen van de kanoboerderij. We zijn ter plaatse gaan kijken en kregen uitleg van Peer. Daarna zijn we het veld ingegaan onder bedreiging van een zwarte wolkenlucht. Voordat de regen naar beneden plensde konden we nog volop genieten van vele grutto’s en wulpen die in de weilanden zaten, waarschijnlijk al met jongen. Ook kwam er nog een koekoek voorbij en hoorden we de eerste spotvogel. Vanwege het slechte weer liet de porseleinhoen zich niet horen waar sommigen onder ons toch op gehoopt hadden. Conclusie; altijd weer leuk om in clubverband bij elkaar te zijn en samen te genieten van wat de natuur ons te bieden heeft. Inclusief het (on)weer!