bijzondere waarnemingen


Oók een bijzondere vogel gezien en wil je de waarneming met anderen delen stuur dan een mail. De waarneming moet binnen de grenzen van Nederland blijven.   

 

  1. Wat:...............
  2. Wie:...............
  3. Waar:.............
  4. Wanneer:........

      + een korte uitleg........


Wat: Zwarte ooievaars 8x

Wie: Hans Smulders

Waar: 14 juli 2017

Wanneer: Wit Holland Ven

                       Landschotse heide


Wat:        Sperweruil

Wie:        Jan van Rijsewijk

Waar:      Zwolle

Wanneer: 8 december 2013

 

'Al enkele weken bivakeert een sperweruil op een industrieterrein in Zwolle. Te weinig voedsel in het zuiden van Scandinavië heeft hem doen besluiten naar Nederland af te zakken. Het afgelopen weekend had ik er toch een afspraak en waarom zou ik dan niet even gaan kijken. Immers, de afgelopen honderd jaar bezocht de sperweruil Nederland slechts 3 keer. Zelden heb ik zo'n prachtige vogel gezien. En terwijl er tien-tallen mensen met verrekijkers en telescopen in de weer zijn zit ie rustig tien meter hoger op een tak zijn toilet te maken. Foto Frank Coenjaerts.


Woestijntapuit
Woestijntapuit

Wat:        Woestijntapuit

Wie:        Jan van Rijsewijk

Waar:      Westkapelle

Wanneer: 2 november 2013

 

'Ondanks het regenachtige weer en zeer harde wind toch gaan vogelen op mijn vakantie-adres. Rond deze periode kun je nog van alles aantreffen op doortrek. Achter de duinen ten noorden van Westkapelle ligt een natuurontwikkelingsgebiedje 'het Noordervroon'. Een trekpleister voor honderden watervogels. Ik zag er een groepje vogelaars ( dutch-birding) met telescopen. Op een stukje zandduin verbleef daar al enkele dagen een woestijntapuit.

In Nederland een zeer zeldzame dwaalgast en wat ik begreep; voor de Zeeuwen de eerste waarneming sinds mensenheugenis.


Wat:        Marmereend

Wie:        Jan van Rijsewijk

Waar:      Loon op Zand

Wanneer: 1 oktober 2016

 

"De meningen zijn verdeeld: Is het een ontsnapt exemplaar of heeft deze marmereend de keus gemaakt om helemaal vanuit het Middellandse zeegebied onze kant op te komen. Feit is wel dat ie niet geringd is en zich al enkele weken prima thuisvoelt in het natuurgebied Huis ter Heide". Foto: Ad van Benten